Skip to main content

Het ambacht bepaalt opnieuw het lichtontwerp

AMSTERDAM, 10 februari 2012 – In de verlichting is het de ambachtsman die weer furore maakt.

Led mag dan de toekomst hebben, de armaturen komen van een ontwerper die als kunstenaar voor zijn klant een uniek stuk maakt.
In Amsterdam presenteert lichtontwerper Frank Seel eigen werk plus een nieuwe collectie waarin Venetiaans glas gecombineerd wordt met ledverlichting.

‘De seriematige armatuurlijnen hebben hun langste tijd gehad,’ zegt brandmanager Marcel van Haren van de Nederlandse Licht Associatie (NLA). De brancheorganisatie weet dat led veel mogelijkheden gaat bieden, omdat je daarmee veel meer kunt spelen; met licht en dus met sfeer. Armaturen zijn ondertussen steeds meer kunstwerken aan het worden. ‘Er komen totaal andere ontwerpen,” aldus Van Haren.

Seel bevestigt die ontwikkeling als ontwerper aan de Kromme Waal in Amsterdam. In zijn lampenwinkel atelier91 hangt niet alleen design van Italiaanse en Spaanse lampenontwerpers, hij werkt daar vooral aan zijn eigen unieke ontwerpen en armaturen in kleine aantallen. Zo werd hij bekend met zijn lampen van struisvogeleieren die een opvallend warme uitstraling hebben, maar ook die van jute koffiezakken waarmee elke lamp zijn eigen verhaal krijgt.

Volgende hetzelfde eco-principe – hergebruik – maakt Seel ook kroonluchters in een eigentijdse outfit. Hij gebruikt oude kroonluchters, stript ze tot het raamwerk overblijft en bouwt ze dan opnieuw op tot moderne lichtbronnen. Hij was destijds een van de eerste ontwerpers die de oude kaarslampen uit kastelen en villa’s haalde, en deze een prominente plek gaf in het interieur.

In de collectie Italiaanse en Spaanse lampen die Seel zelf importeert, staat niet het merk, maar functionaliteit, vorm en het uitgesproken karakter van de lamp centraal. Zo laat de traditie van de Venetiaanse glasblazers zich uitstekend combineren met recente technieken in ledverlichting. De nieuwe collectie past binnen de filosofie van atelier91 om op een bijzondere locatie in Amsterdam hoogwaardige en karaktervolle verlichting te presenteren.

Bezoek ons.

atelier91
Binnen Bantammerstraat 19
1011 CJ Amsterdam

Openingstijden: op afspraak

Even bellen.

Tijdens kantoortijden:
Maandag tot vrijdag - 9 uur tot 18 uur
Zaterdag - 11 uur tot 16 uur

Telefoon +31 20 6791860
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verzendkosten & Prijzen.

Alle genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW.
Deze lampen worden gratis binnen NL verzonden.